Tonal Systems and Music Notation 20.–22.9.2018

Konferenz
    Tonal Systems and Music Notation in Mesopotamian and Related Cultures
    20.-22. September 2018

Organisation: Dahlia Shehata (Würzburg; Stefan Hagel (Wien)

Aus Mesopotamien stammen nicht nur die ältesten Zeugnisse für ein sprachlich fixiertes Tonsystem, sondern auch eine Art rudimentäre „Musiknotation“, die vornehmlich in der multikulturellen Umgebung des spätbronzezeitlichen Ugarit Anwendung fand.

Ziel der Tagung ist die Prüfung und Evaluierung bisheriger und neuer Deutungsversuche der keilschriftlichen Quellen sowie der aus materiellen Hinterlassenschaften zu eruierenden Informationen zu Tonsystemen und „Notationen“ im Alten Orient. Einmalig ist hierbei die interdisziplinäre Herangehensweise. So werden vergleichsmethodologisch benachbarte und analoge Kulturen, darunter auch Nachfolgekulturen (Griechenland, die ‚islamische‘ Welt von den frühesten Zeugnissen bis zum modernen Orient, Indien) einbezogen, die nicht westlichen Auffassungsweisen entsprechen. Über die Beteiligung von Fachleuten auf dem Gebiet vorneuzeitlicher Musiknotation und Tonalität soll zudem der Versuch unternommen werden, eine auch fachextern anwendbare Definition der vorliegenden Systeme zu erarbeiten.

Interessierte Studierende und Gäste sind herzlich eingeladen, den Vorträgen und Diskussionen im Workshop beizuwohnen.

Thursday, September 20th

14:00 Introduction: Stefan Hagel / Dahlia Shehata

1st Panel Understanding ‘music’ in terms of instruments

14:30 Ricardo Eichmann (Berlin): What does the study of ancient Egyptian Lutes (Pharaonic and Coptic period) contribute to the reconstruction of musical scales and intervals?

15:00 Barnaby Brown & Stef Connor (Cambridge): Instrument scales and musical scales: interpreting doublepipe finds from Ur, Poseidonia and Pydna

16:00 Jay Rahn (Toronto): Tuning by ear in antiquity: Acoustics of plucked strings and closed pipes

16:30 Yasemin Gökpınar (Frankfurt): Some notes on woodwind instruments in al-Fārābī’s Kitāb al-Mūsīqī al-kabīr

Friday, September 21st

2nd Panel  Understanding ‘music’ in terms of notation

09:30 Andreas Haug (Würzburg): Introductory remarks concerning the ‘notation’ of ‘music’ in pre-modern textual cultures

10:00 Jürgen Ruck & Hansjörg Ewert (Würzburg): Reading music - fingered text

11:00 Ulrike-Rebekka Nieten (Berlin): The notation of the Syriac-Aramaic accents and their influence upon the Jewish-, Samaritan- and Ethiopic musical tradition

11:30 Sam Mirelman (London): The rhetorical function of Late Babylonian performative indications

3rd Panel Understanding ‘musical’ conceptions of the Ancient Near East

14:00 Stefan Hagel (Wien): Cyclic centricity, Hellenocentricity or what to centre on?

14:30 Richard Dumbrill (London): Tonal morphology in the Ancient Near-East: Interval polarity; linearity and cyclicity

15:00 John Franklin & Sara de Rose (Vermont): Examination of Sara de Rose’s proposed link between CBS 1776 and UET VII 74

16:00 Jerome Colburn (Champaign): New Views of RŠ h. 6: Text, interpretation, and musical setting

16:30 Thomas Richter (Frankfurt): Die hurritischen 'Musik-Texte' aus Ugarit – 50 Jahre später